Ugrás a tartalomra

Okos mérés

Az energiaipar teljes megújulás, átalakítás előtt áll: a termelés egyrészt a megújulók, másrészt az elosztott termelés útján, a hálózatok és szolgáltatók az okos mérés és okos hálózatok révén.

A fő cél a fogyasztó által vezérelt energiaipar. Az átalakítás a fogyasztók érdekében, a fogyasztók javára történik, ehhez azonban a fogyasztók tudatos, aktív részvétele is szükséges.

E cél elérését segíti elő:

  • az okos mérés, amely a közmű fogyasztók energia felhasználásáról valós idejű információt nyújt,
  • az okos hálózat, amely költséghatékonyan integrálja a hozzá csatlakozó fogyasztók magatartását és működését – termelőket, fogyasztókat és azokat, akik mindkettőt művelik – abból a célból, hogy biztosítsa a gazdaságilag hatékony, fenntartható energia rendszert, az alacsony veszteségű, magas minőségű és biztonságú ellátást.

Mi az az okos mérő?

A smart mérőket intelligens vagy okos mérőknek is nevezik. A hagyományos mérőkkel ellentétben folyamatosan regisztrálják a pillanatnyi teljesítmény-felvételt. Ezen óriási adatmennyiséget nem a készülékek tárolják, hanem valamilyen kommunikációs csatornán eljuttatják egy adatközpontba. Ez a kommunikáció lehet például PLC (Power Line Communication), GSM/GPRS vagy kis hatótávolságú rádióhálózat (ZigBee).

A Smart metering fejlődésének egyik fontos mozgató rugója egy Európai Uniós direktíva, illetve a hazai villamosenergia piac teljes liberalizációja. A smart mérők hozzájárulhatnak az energiatakarékosság növekedéséhez azáltal, hogy a fogyasztók jól követhetik fogyasztásukat. A fogyasztás csökkenésével az üvegházhatást-okozó kibocsájtás is csökken. A fogyasztók könnyebben válthatnak szolgáltatót, az áramszolgáltatók pedig kedvezőbb, differenciált tarifarendszert kínálhatnak a fogyasztóiknak. A számlázás és a leolvasás is egyszerűsödik, mivel a pontos adatok alapján egyszerűbben megvalósítható részletes számlázás, a távleolvasással pedig fölöslegessé válik a személyes leolvasás. Utóbbi növeli a fogyasztók elégedettségét, mert megszabadulnak egy tehertől, a kedvezőbb tarifarendszerrel pedig akár takarékoskodhatnak is.

Az okos mérés előnye áramszolgáltatói oldalról, hogy segíti az áramlopások felderítését is. Fizetési problémák, hátralék esetén könnyen megoldató a fogyasztó korlátozása is. A villamos energia méréséhez integrálható gáz, víz és hőmennyiség mérése is.

Az okos mérők részét képezik a smart otthonoknak. Ez a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens integrációja, melynek segítségével a fogyasztó számára könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.

Kapcsolódó dokumentumok